Til tross for regler som sikrer kjønnsbalanse i norske styrer, er det mange som ikke får tilgang på styreplassene. Her får du tipsene til hvordan man får styreverv og hvordan man forvalter ansvaret som medfølger.
Kjønnsbalanse i styreverv
Nylig ble det vedtatt en lovendring med krav til kjønnsbalanse i styrene til mange norske foretak. Fordi 8 av 10 styreposisjoner holdes av menn, har lovendringen fått mange kvinner til å vurdere styreverv. Som en av mange håpefulle styrekandidater, har det også gitt meg et håp om mer erfaring fra styrearbeid. Men hvordan gå frem?
Jeg har mange år med operativ lederinnsats, og den strategiske biten som styrevervet innebærer har vært et naturlig neste steg. Samtidig har jeg selv vært usikker på hvordan man får tilgang på styreverv i næringslivet. Jeg har opplevd egen usikkerhet og håndtert avslag på veien mot styreverv - og det til tross for mange års erfaring med styrearbeid fra frivillig sektor.
I dag er jeg styreleder i Just Store AS, der veien inn i styreledervervet utkrystalliserte seg etter hvert som vi begynte å profesjonalisere egen start-up. Ja, du leste riktig. Her var jeg en av tre gründere, og det var slik jeg fikk innpass som styreleder.
Til tross for erfaring og økt etterspørsel av kvinnelige styremedlemmer, opplever jeg fortsatt at styrevervene er utilgjengelige. En sjelden gang “lyses” stillingen ut, og inntrykket er derfor at de fleste foretak rekrutterer styreposisjoner gjennom nettverk eller en “lukket arena” som jeg ikke har tilgang på. Min erfaring er at det er veldig mange andre som har den samme opplevelsen.
Posisjonering er avgjørende
Finn Schløsser-Møller er profesjonell styrekonsulent og sitter på en rekke styreposisjoner. Han har jobbet hardt og målrettet i flere år, og har mange gode råd å dele.
- Den største utfordringen er å komme i posisjon for å få styreoppdrag. Benytt enhver mulighet du har til å snakke om at du er styreleder eller ønsker å ha styreoppdrag, forklarer Finn.
Ja, det kan oppleves litt ubehagelig å foreslå seg selv til et verv, men det er nettopp slik du bør gå frem. Da jeg selv søkte på digitale kanaler etter kandidater til styret i Just Store, var det slik vi fant våre styremedlemmer. Min opplevelse, er at de som melder interesse ofte stiller med både kompetanse og kapasitet. Kapasitet er en formidabel verdi, som få styremedlemmer har rikelig med.
Også er det jo slik at det er ikke bare kvinner som synes det er vanskelig å få tilgang på styreposisjoner. Det er mange menn som også opplever at styreposisjoner rekrutteres fra en lukket gruppe og gjerne vil ha innpass.
- Den største utfordringen for de som vil inn i styrer, er at det er mange som ikke ser dem. Vis at du er åpen for styreverv og oppdater LinkedIn-profilen med relevant erfaring og styreverv. Erfaringsmessig kan man få en wow-effekt fra de som ser etter nye kandidater de gangene relevant erfaring er tilgjengelig, forklarer Finn.
Styrevervet i boks - hva nå?
Gjennom god posisjonering, nettverk og ved å være synlig, øker muligheten for styreverv betraktelig. Men hva gjør man når rollen er sikret, og hvilket ansvar har man egentlig? Her kommer ekspert og daglig leder i Connect Midt-Norge Anne Morkemo, med god innsikt i hva styreledevervet krever:
- En styreleder har det samme ansvaret som de andre i styret, men skal lede styret og sørge for et godt arbeidsmiljø, kalle inn til styremøter, lede disse, føre protokoller og sørge for at det formelle i aksjeloven blir fulgt. Det er derfor viktig at styrelederen setter seg inn i aksjeloven.
God møteledelse og struktur i styremøtene, samt god organisering før, under og etter sikrer et handlekraftig styre. Altså er ansvaret relativt greit definert, men hva innebærer egentlig et styreverv? Her har Morkemo mange gode tips:
- Styrerollen innebærer både ansvar og plikter, og som et selskaps øverste ledelse har styret ansvar for at virksomheten har riktig organisering, at selskapet har en strategi og at denne følges opp. Styret har også en handlingsplikt hvis ikke egenkapitalen og likviditeten er forsvarlig, og styret må derfor holde seg orientert om økonomisk status og utvikling, forklarer Morkemo.
Ja, det er faktisk slik at dersom selskapet drives for kreditors regning og det ikke igangsettes nødvendige tiltak, så kan det enkelte styremedlemmet bli personlig økonomisk ansvarlig. Altså er det både til alle styremedlemmer og bedrifters beste å sette seg inn i hva styrerollen innebærer. For noen som aldri har hatt styreverv før, kan det store ansvaret oppleves litt skremmende. En styresammensetning med variert erfaring, kompetanse og bakgrunn er gode grep for et kapabelt og handlekraftig styre.
En spennende rolle
Som styremedlem får man innsikt i hvordan en virksomhet skal ledes, treffer nye folk, jobber hands on med strategiarbeid, teamarbeid og forretningsutvikling og bygger erfaring. Et styreverv gir også muligheten til å bidra til andres utvikling og vekst - noe som i seg selv er givende og lærerikt. Så om du også vil lære mer om strategiarbeid for bedrifter, kan altså styreposisjoner være et godt sted å starte.
Når du først kommer i posisjon, kan du også bidra til å forbedre rekrutteringen og nominasjonsprosessen. Et godt styre bør inneholde den nødvendige kompetansen for å bistå selskapet i å nå egne målsetninger. Derfor er det kompetanse og ikke kjønn eller bekjentskap som er avgjørende.
Lykke til! Glem alle avslag og sett kursen for din neste styreposisjon. Norske styrerom trenger deg og din kompetanse, uavhengig av kjønn og erfaring, så husk å:
- Bygg nettverk
- Utnytt nettverket ditt
- Vær synlig
- Fremhev relevant kompetanse i relevante kanaler.